Durgerdam aan de Middellandse Zee

April/Mei 2016. De voorbereidingen voor het nieuwe zeilseizoen vinden plaats in winterse omstandigheden, in delen van Nederland valt nog sneeuw in Mei. We trainen met pakken aan, mutsen op. Maar dan komen de voorspellingen voor het weekend van de IJ-toren race binnen. Het wordt mooier, en mooier en mooier. Nils en Maarten varen de Kick op vrijdag naar Durgerdam en als Flip en Richard op zaterdagochtend om 8:00 uur aanmonsteren zijn de korte broeken al aan. Het wordt een weekend met zomerse temperaturen boven de 25 graden en wind. Dit is net de Middellandse Zee.
Het ORC4 veld is klein maar fijn. We hebben geduchte tegenstand van de Pion Pura Vida. Vol gesmeerd met factor 50 zonnebrandcrème zeilen we vier races in een zeer aantrekkelijke trapezium baan. Een deel van het veld vaart de innerloop, wij de outerloop. Bij de finish komen alle schepen weer samen. De eerste wedstrijd gaat de handelingen nog niet goed, bij de tweede raken we ingeslingerd en de derde en vierde gaan goed. De Pura Vida blijft ons telkens voor, maar bij aankomst blijkt dat wij drie eentjes gevaren hebben. Dat is een mooi resultaat, met kans op de overwinning. De schipper legt ons daarom een streng alcohol verbod op; morgen moeten we fit zijn. Met een halve zonnesteek komen we bij in Durgerdam, met veel frisdrank, BBQ en aan het eind van de avond nog een dansje in het clubhuis.


Zondag is een grillige dag. Er is 17 knopen wind voorspeld, race 5 starten we daarom met de high aspect. Deze keuze pakt niet goed uit, de wind valt compleet weg. Dus zetten we bij race 6 de genua op. En ja hoor, het gaat na de start ruim 20kn waaien. Zwaar overtuigd ploeteren we door het knobbelige IJsselmeer. Race 7 is rustiger, maar we redden het niet om de Pura Vida terug te pakken. Totaal score: 3 maal 1, 4 maal 2, overall 2. Helaas….

Nils en Flip motoren de Kick terug naar Huizen. De zeilomstandigheden dit weekend waren uitzonderlijk mooi, het was een goed georganiseerd en gezellig evenement, maar het resultaat niet goed genoeg. Op de volgende uitdaging in Almere!
PS er staan leuke foto’s op de site van de IJ toren race. Zie: https://picasaweb.google.com/107287309975899263950/6283448692446606929