Bonita 767

Kick is een Agoni Bonita 767. De Bonita 767 is een ontwerp uit 1986 van Niels Jeppesen, shareholder van X-Yachts en bekend als ontwerper van de X-Yachts.

Bonita 767

De Bonita is een sneller zeiler, ideaal voor IJsselmeer en  Randmeren, maar ook voor kustwateren. De Bonita is kortgezegd een afgetimmerde en comfortabele variant van de X-79. De boot heeft dezelfde looks en is snel, maar toch zeer geschikt voor een wat langer verblijf. De brede gangboorden zorgen voor een goed bereikbaar voordek. De zelflozende kuip biedt ruimte voor 4 personen en is voorzien van een ruime kuipkist. De kuipranden zijn heel slim onder een helling geplaatst, wat de een goede zit biedt bij aan-windsekoersen. Het grootzeil is voorzien van 2 reven. De 7/8-verstaging in combinatie met de vele trimmogelijkheden (waaronder bakstagen) maakt het mogelijk ook hoog aan de wind en snel te varen.

bonitaplan

De indeling van de Bonita is uniek voor zijn lengte en voorzien van alle gemakken. Zo is er een keuken met stromend water. Tijdens het zeilen wordt de kookplaat afgedekt en ontstaat een heuse kaartentafel. De voorpiek is afgesloten en voorzien van een toilet. Het interieur is verbluffend slim ingedeeld, waardoor de kajuit ruimte biedt die eerder aan een 8-meter schip of groter doet denken.

De Bonita is in eerste instantie gebouwd door Granada, maar nadat de Granada werf falliet is verklaard, is de mal overgenomen door Agoni Denemarken. Agoni heeft de Bonita tot 1997 gebouwd. De Bonita werd in Nederland geïmporteerd door Huizer Jachtbemiddeling.

De Bonita is in 1992 door het blad Zeilen (nummer 11) getest. De conclusie, die aan het eind van testverslag is opgenomen, luidt:

De Bonita 767 is een degelijk en kwalitatief goed uitgevoerd toerzeiljacht dat voorzien werd van een effektieve tuigage en goede trimmoge- lijkheden. De Nordic mast en giek zijn bijzonder fraai. De afwerking binnen en buiten van ons testschip is goed. Een enkel stuk dekuitrusting zou ons inziens beter vervangen kunnen worden. Voor een -gezien de kwaliteit- korrekte prijs van 74.500 gulden koopt u een jacht dat gemakkelijk en goed door een kleine bemanning gevaren kan worden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s