De eerste wedstrijd van het seizoen 2014

Team: Richard (bow), Rachel (main), Nils (helm) en Flip (trim).

Baan: 11

Windkracht: 8 a 15 knopen

Weer:bewolkt, droog, 10 graden

 

De race:

Zoals gebruikelijk is de eerste zomeravondwedstrijd een bijzondere. We worden als dolle koeien weer losgelaten in de natte wei. We hebben er zin in. Voor de start hadden we nog flinke windvlagen (tot 20 knopen), waardoor we lang hebben getwijfeld tussen de nieuwe Genua 1 en de beproefde Genua 2. Uiteindelijk toch voor de grotere genua gekozen.

De start, hoewel dit keer zonder hulp van iRegatta, was prima. Met maximale snelheid voeren we over stuurboord aan de stuurboordzijde van de startlijn – de kortste weg naar het eerste merkteken. Zonder last te hebben van vuile wind, konden we bijna in een slag naar de GM35 zeilen. In het eerste rak werden we op de hielen gezeten door de grotere jachten uit het veld. De Mindlift ging ons voorbij, maar de rest van het veld konden we voorblijven, vooral door de snelle tack en de hoogte die konden halen. Bij de X-ton ging de Mindlift in de fout en moest een stukje terugvaren, waardoor we bijna gelijk met hen de ton rondden. Bij de C-ton waren ze echter weer wat uitgelopen. Bij het hijsen van onze spi na de tonronding schoot de val los. Snel de genua uitgeboomd als alternatief voor de spi. Richard heeft nog een poging gewaagd de spival uit de top van de mast te halen (staand bovenop de spiboom met een pikhaak aan de bezem geplakt). Dat lukte bijna. Inmiddels was de Con fuogo ons onder spi voorbij gevaren. Weer terug in de wind richting AVOH konden wij ze echter weer inhalen. Zaken waren bij hen niet goed belegd en bij een overstagmanoeuvre lagen ze zo goed als stil. Na het ronden van de AVOH-ton hebben we er voor gekozen om de genua te laten zaken om daarna zo snel mogelijk de spi te zetten met de genuaval. Vervolgens weer in de race en nog steeds als tweede in het veld. Dit zag er goed uit. Plaats 1 of 2 in de eerste wedstrijd kon ons eigenlijk niet meer ontlopen, totdat we voor Almere met volle snelheid aan de grond liepen. Neus ver voorover en binnen no-time lagen we stil. Potver…. nog duidelijk in het vaargebied dat wordt aangeduid met de kleine jachtbetonningen….Actie: snel spi zakken en achteruitvaren, duwen in de bodem met de spi-boom…. en het lukte. We waren weer los. De spi weer naar boven en in de achtervolging, want intussen was bijna het gehele veld ons voorbij gegaan. Gelijktijdig met de Waterworld en net achter ’t Ware Hout over de finish.

Op handicap zijn we 4e geworden. Mindlift, Waterworld en ’t Ware Hout verdeelden dit keer de podiumplaatsen.

In de haven is Rachel in de top van de mast gehesen om de losgschoten spival weer terug te halen. En dat levert ook nog eens prachtige plaatjes op.